Открийте спецификациите, функциите и изискванията към компютъра на Windows 11

Представяме ви общ преглед как да откриете изискванията за характеристиките, версиите и наличните езици на устройството за Windows 11. Прочетете тук за повече информация относно системните изисквания и как някои компютри могат да се актуализират или да променят настройки, за да отговарят на изискванията.

 | 

Списък на всички минимални системни изисквания за Windows 11
Икона на хардуера

Системни изисквания

Това са минималните изисквания към системата за инсталиране на Windows 11 на компютър. Ако устройството ви не отговаря на тези изисквания, може да не успеете да инсталирате Windows 11 на своето устройство и е препоръчително да помислите за закупуване на нов компютър. Ако не сте сигурни дали вашият компютър отговаря на тези изисквания, можете да проверите производителя на оригинално оборудване (OEM) на компютъра, а ако вашето устройство вече работи с Windows 10, можете да използвате приложението за проверка на изправност на компютъра, за да оцените съвместимостта. Имайте предвид, че това приложение не проверява за графична карта или дисплей, тъй като повечето съвместими устройства ще отговарят на тези изисквания, посочени по-долу.

Вашето устройство трябва да бъде с Windows 10, версия 2004 или по-нова, за да се надстрои. Безплатни актуализации са налични чрез Актуализация на Windows в Настройки > Актуализации и сигурност.

Процесор 1 гигахерц (ГХц) или по-бърз с 2 или повече ядра на съвместим 64-битов процесор или система на чип (SoC).
RAM памет 4 гигабайта (ГБ).
Място за съхранение 64 ГБ или устройство с повече място за съхранение Бележка: Вижте по-долу в „Повече информация за мястото за съхранение за редовно актуализиране на Windows 11“ за повече подробности.
Системен фърмуер UEFI, съвместимо защитено зареждане. Щракнете тук за информация как компютърът ви може да отговаря на това изискване.
TPM Модул за надеждна платформа (TPM) версия 2.0. Щракнете тук за инструкции за това как компютърът ви може да отговаря на това изискване.
Графична карта Съвместима с DirectX 12 или по-нова версия с драйвер WDDM 2.0.
Дисплей Дисплей с висока разделителна способност (720p), който е по-голям от 9 инча по диагонал, 8 бита на цветен канал.
Интернет връзка и акаунт в Microsoft Windows 11 Pro за лична употреба и Windows 11 Home изискват връзка с интернет и акаунт в Microsoft при първоначалната настройка на устройството.
Излизането от режим S на устройство с Windows 11 Home също изисква интернет връзка. Научете повече за режим S тук.
За всички издания на Windows 11 се изисква достъп до интернет за извършване на актуализации и за изтегляне и възползване от някои функции. За някои функции е необходим акаунт в Microsoft.

Определени функции изискват специфичен хардуер. Системните изисквания за стартиране на някои приложения ще надвишат минималните спецификации на Windows 11 за устройството. Проверете информацията за съвместимостта на устройството, специфична за приложенията, които искате да инсталирате. Достъпното място за съхранение на вашето устройство ще варира в зависимост от инсталираните приложения и актуализации. Техническите показатели ще се мащабират с по-капацитетни компютри от по-висок клас. С течение на времето може да са приложими допълнителни изисквания и за актуализациите.

 | 

Списък на всички специфични за функциите изисквания за Windows 11
Илюстрация на бележник с писане

Специфични за функциите изисквания за Windows 11

Някои функции в Windows 11 са повишили изискванията над посочените по-горе в раздела за минимални изисквания. По-долу има някои допълнителни подробни данни относно изискванията за ключови характеристики:

Поддържа 5G изисква модем с 5G, където е наличен.
Автоматичен HDR изисква монитор с HDR.
BitLocker to Go изисква USB флаш устройство (налично в Windows Pro и по-нови издания).
Hyper-V за клиент изисква процесор с възможности за преобразуване на адреси от второ ниво (SLAT) (налично в Windows Pro и по-нови издания).
Cortana изисква микрофон и високоговорител и в момента е достъпна на Windows 11 за Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Испания, Обединеното кралство и САЩ.
DirectStorage изисква NVMe SSD за съхранение и стартиране на игри, които използват драйвера Standard NVM Express Controller и GPU с DirectX12 с поддръжка на Shader Model 6.0.
DirectX 12 Ultimate е наличен само с поддържаните игри и графични чипове.
Присъствие изисква сензор, който може да разпознае човешкото разстояние от устройството или намерение за взаимодействие с устройството.
Интелигентна видеоконференция изисква видеокамера, микрофон и високоговорител (аудио изход).
Многогласов асистент (MVA) изисква микрофон и високоговорител.
Прилепване оформленията с прилепване с три колони изискват екран, който е с 1920 ефективни пиксела или по-голям на ширина.
Изключване/включване на звука от лентата на задачите изисква видеокамера, микрофон и високоговорител (аудио изход). Приложението трябва да е съвместимо с функцията, за да активира цялостно изключване/включване на звука.
Пространствен звук изисква поддръжка на хардуера и софтуера.
Microsoft Teams изисква видеокамера, микрофон и високоговорител (аудио изход).
Докосване изисква екран или монитор, който поддържа многоточкова сензорна система.
Двуфакторно удостоверяване изисква употреба на ПИН код, биометрика (четец на пръстови отпечатъци или светеща инфрачервена камера) или телефон с поддръжка на Wi-Fi или Bluetooth.
Гласово въвеждане изисква компютър с микрофон.
Събуждане с глас изисква съвременен модел на режим на готовност и микрофон.
Wi-Fi 6E изисква нов хардуер и драйвер за WLAN IHV и AP/рутер, съвместим с Wi-Fi 6E.
Windows Hello изисква камера, конфигурирана за близкополево създаване на инфрачервени изображения, или четец на пръстови отпечатъци за биометрично удостоверяване. Устройствата без биометрични сензори могат да използват Windows Hello с ПИН код или преносим ключ за защита, съвместим с Microsoft.
Прожектиране на Windows изисква видеокарта, която поддържа драйвера Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0, и Wi-Fi адаптер, който поддържа функцията Wi-Fi Direct.
Xbox (приложение) изисква акаунт в Xbox Live, който не е наличен във всички региони. Вижте страните и регионите на Xbox Live за най-актуална информация за наличността. Някои функции в приложението Xbox ще изискват активен абонамент за Xbox Game Pass (продава се отделно). Научете повече за пропуска.

 | 

Списък на всички ключови отпадания и премахвания на функции при надстройване към Windows 11
Икона на минус функция

Отпадане и премахване на функции

Когато надстройвате до Windows 11 от Windows 10 или при инсталиране на актуализация на Windows 11, някои функции може да отпаднат или да бъдат премахнати. Вижте информацията по-долу относно някои от ключовите функции, които са засегнати:

Cortana вече няма да бъде включена при първоначалното стартиране или закачена в лентата на задачите.
Тапет на работния плот не може да бъде пренесен към или от устройството, когато сте влезли с акаунт в Microsoft.
Internet Explorer Microsoft Edge с режим IE заменя настолното приложение Internet Explorer 11 в Windows 11. За повече информация вижте Често задавани въпроси за оттегляне на настолното приложение на Internet Explorer 11.
Възможностите за управление на организациите да предоставят персонализирани меню „Старт“ и лента на задачите са ограничени:
  • Старт“ поддържа възможността организациите да заменят оформлението на „Старт“, но не поддържа заключването на оформлението от потребителска промяна.
  • Маркерите на лентата на задачите и подредбата могат да се управляват от организациите.
Панелът за математическо въвеждане е премахнат. Инструментът за разпознаване на математически изрази ще се инсталира по поискване и включва панела за математическо въвеждане и програма за разпознаване. Математическото писане на ръка (ръкопис) в приложения като OneNote не е засегнато от тази промяна.
Режимът на публичен терминал с повече от едно приложение не е достъпен. Windows 11 поддържа само използването на едно приложение в режим на публичен терминал.
Новини и интереси са променени. Добавена е нова функционалност, която можете да намерите, като щракнете върху иконата за графичните компоненти в лентата на задачите.
Кратката информация за състояние от екрана за заключване и свързаните с него настройки се премахват.
Режим S вече е наличен само за изданието на Windows 11 Home.
Резултати от търсенето от интернет Windows 11 не поддържа дезактивиране на връщането на резултатите от търсенето в интернет чрез ключа на системния регистър. Свързаната настройка на груповите правила не се влияе от тази промяна.
Инструмент за изрязване и Изрезка и скициране са обединени, като е запазено познатото име „Инструмент за изрязване“.
Старт е значително променен в Windows 11, включително следните ключови отпадания и премахвания:
  • Именувани групи и папки на приложения вече не се поддържат и оформлението сега не може да се преоразмерява.
  • Закачените приложения и сайтове няма да бъдат мигрирани при надстройване от Windows 10.
  • Динамичните плочки вече не са налични. За бързо, динамично съдържание вижте новата функция на графичните компоненти.
Режим на таблет е премахнат и са включени нови функционалности и възможности за прикрепване и премахване на клавиатурата.
Лента на задачите е променена, включително:
  • „Хора“ вече не е налично в лентата на задачите.
  • Някои икони може да не се появяват повече в системната област (systray) за надстроени устройства, включително предишни персонализации.
  • Единственото разрешено местоположение е подравняване към долната част на екрана.
  • Приложения вече не могат да персонализират области в лентата на задачите.
Времева линия е премахната. Някои подобни функционалности са налични в Microsoft Edge.
Сензорната клавиатура вече няма да закача и откача оформлението на клавиатурата на екрани с размери от 18 инча и повече.
Приложения за универсална Windows платформа (UWP) за 32-битов Arm Тази промяна е приложима само за устройства с процесор Arm, например процесори Snapdragon от Qualcomm. Ако имате компютър, сглобен с процесор от Intel или AMD, това съдържание не е приложимо. Ако не сте сигурни кой тип процесор имате, проверете в Настройки > Система > Относно.

Поддръжката за 32-битови Arm версии на приложения ще бъде премахната в бъдеща версия на Windows 11. След тази промяна, за малкия брой засегнати приложения функциите на приложенията може да са различни и може да забележите разлика в производителността.

Портфейл е премахнат.
Услугите за разполагане на Windows частично се оттеглят. Вижте тази статия за подробна информация.
Microsoft Store за бизнеса и Microsoft Store за образование вече не включват раздела за частен магазин. Вижте тази публикация в блога за информация относно опциите за разполагане на приложения.

Следните приложения няма да бъдат премахнати при надстройка, но вече няма да се инсталират на нови устройства или при ново инсталиране на Windows 11. Те са налични за изтегляне от Store:

 | 

Синя икона с кръгови стрелки

Редовно актуализиране на Windows 11

Като част от усилията за непрекъснато подобряване на производителността на Windows се създават и пускат актуализации на софтуера и корекции. Тези актуализации са предоставени на вашето устройство по време на жизнения му цикъл.

Редовното актуализиране на устройството е важно за защитата и функционалността му. С интернет връзка Windows 11 периодично ще проверява за актуализации вместо вас (може да се приложат такси за ISP). Може да проверите дали има налични изчакващи, или опционални актуализации за вашето устройство, като влезете в Настройки | Актуализация и сигурност | Актуализация на Windows.

Важно е да осигурите достатъчно свободно място за съхранение за инсталиране на актуализациите и може да се наложи да проверите дали вашият хардуер все още се поддържа от производителя на оригинално оборудване (OEM).

Посетете ЧЗВ за жизнения цикъл за продукти на Windows

Допълнителна информация относно изискванията за мястото за съхранение за редовното актуализиране на Windows 11

Размерът на операционната система Windows, която се предлага с вашето устройство, и размерът на свободното място за съхранение, необходимо за изтегляне и инсталиране на актуализациите на Windows, са изключително променливи, тъй като зависят от различни фактори. Посетете тази страница, за да научите защо. Факторите, които влияят върху свободното място, необходимо за актуализирането, включват: версиите на Windows, инсталирани на компютъра преди това; наличното място за съхранение за повторна употреба от файлове на Windows, като например файл за виртуална памет или файл от заспиване (на Windows); какви приложения са инсталирани на устройството ви и как тези приложения съхраняват данни. При актуализиране Windows автоматично ще опита да освободи достатъчно място и да ви насочи към допълнително освобождаване, ако автоматичното почистване не е достатъчно. Също така можете да предприемете действие сами, за да освободите място.

 | 

Кръг за изнесено поле със зъбно колело

Езикови версии

изцяло локализираните езици на Windows 11 включват:

  • Арабски (Саудитска Арабия)
  • Български (България)
  • Китайски (КНР)
  • Китайски (Тайван)
  • Хърватски (Хърватия)
  • Чешки (Чешка република)
  • Датски (Дания)
  • Нидерландски (Нидерландия)
  • Английски (Обединеното кралство)
  • Английски (САЩ)
  • Естонски (Естония)
  • Финландски (Финландия)
  • Френски (Франция)
  • Френски (Канада)
  • Немски (Германия)
  • Гръцки (Гърция)
  • Иврит (Израел)
  • Унгарски (Унгария)
  • Италиански (Италия)
  • Японски (Япония)
  • Корейски (Корея)
  • Латвийски (Латвия)
  • Литовски (Литва)
  • Норвежки, Букмол (Норвегия)
  • Полски (Полша)
  • Португалски (Бразилия)
  • Португалски (Португалия)
  • Румънски (Румъния)
  • Руски (Русия)
  • Сръбски (латински, Сърбия)
  • Словашки (Словакия)
  • Словенски (Словения)
  • Испански (Испания)
  • Испански (Мексико)
  • Шведски (Швеция)
  • Тайски (Тайланд)
  • Турски (Турция)
  • Украински (Украйна)

Допълнителни езици са налични като езикови интерфейсни пакети

Икона на Microsoft Windows

Търсите ли спецификации и изисквания за Windows 10?

Проверка за съвместимост

Използвайте приложението PC Health Check, за да видите дали вашият компютър в момента отговаря на изискванията за стартиране на Windows 11.